АРМИЯТА НА САЩ ОСТАВА В СИРИЯ ДО РАЗГРОМА НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И АСАД, ДА ПРОТИВОДЕЙСТВА НА ИРАН

epa06421369 US Secretary of State Rex Tillerson listens as Republican leadership takes turns speaking to the media at Camp David, Maryland, USA, 06 January 2018 after holding meetings with staff, members of his Cabinet and Republican members of Congress to discuss the Republican legislative agenda for 2018.  EPA/Chris Kleponis / POOL

Пентагонът отрича да създава погранична армия в Сирия

Американската армия ще остане в Сирия докато джихадистката групировка Ислямска държава не бъде окончателно победена, както и за да се противостои на иранското влияние и в крайна сметка да се помогне за свалянето на Башар Асад, каза американският държавен секретар Рекс Тилърсън. „От ключово значение за нашия национален интерес е да запазим военно и дипломатическа присъствие в Сирия“, каза Тилърсън в реч за американската политика в този конфликт, произнесена в университета в Станфорд, Калифорния.

Според него оттегляне на САЩ от Сирия би позволило на Иран да заздрави още повече позициите си в страната, където подкрепя режима на Асад. „Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел – да контролира района“, изтъкна той.

В тази си реч американският държавен секретар за пръв път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне сваляне на Башар Асад. „Пълното американско изтегляне на този етап ще помогне на Асад да продължи да тероризира собствения си народ“. Според него само едно ръководство на страната, което да наследи Асад, ще й осигури стабилност, единство и независимост. Ако сирийският президент напусне поста си в рамките на мирен процес под егидата на ООН, това ще създаде условия за траен мир, каза още американският държавен секретар.

Междувременно американското военно министерство обяви, че не създава нова армия или погранична охрана в Сирия, след като Турция реагира остро на планове на САЩ да обучат 30-хилядна погранична сила, съставена преобладаващо от сирийски кюрдски бойци, съобщава „Ройтерс“.

От Пентагона уточниха, че САЩ продължават да обучават местните сили за сигурност в Сирия, като целта на обучението била да се гарантира сигурността на хората, напуснали родните си места, при завръщането им. Според американското ведомство е изключително важно да не се допусне терористичната групировка „Ислямска държава“ да се завърне в освободените райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *