АРЕСТ ЗА ДЖУЛИАН АСАНДЖ В ПОСОЛСТВОТО НА ЕКВАДОР В ЛОНДОН

epa07498792 Wikileaks co-founder Julian Assange arrives at Westminster Magistrates Court in London, Britain, 11 April 2019. Wikileaks co-founder Julian Assange was due to appear before the Westminister Court after he was arrested in London on 11 April.  EPA/STRINGER

Швеция обмисля подновяване на делото срещу него за сексуално посегателство

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж беше изгонен насила от посолството на Еквадор в Лондон, където прекара седем години от 2012 г. насам. Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви в специално изявление, че страната е отказала убежище на Асандж, съобщават световните осведомителни агенции. Като причина Морено изтъкна „многократни нарушения на международните конвенции“ и ежедневните правила от страна на Асандж.

След решението си еквадорските власти са поканили британската полиция в посолството, за да задържат Асандж.  Той е арестуван по силата на заповед за арест от юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, съобщи Скотланд ярд.

„Уикилийкс“ обяви в Туитър, че еквадорското посолство е действало в разрез със закона с решението си да прекрати разрешението за предоставяне на политическо убежище. От сайта подчертаха, че „влиятелни актьори“ като ЦРУ са използвали „перфидни“ методи за дехуманизирането на Асандж.

„Поисках от Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която може да бъде изтезаван или да получи смъртно наказание. Британското правителство потвърди това в писмена форма“, изтъкна президентът на Еквадор в „Туитър“.

Британският външен министър Джереми Хънт благодари на Морено за тази стъпка. „Джулиан Асандж не е герой и никой не е над закона. Той се криеше от истината в продължение на години. Благодаря на Еквадор и на президента Ленин Морено за вашето сътрудничество“, написа Хънт в „Туитър“.

Джулиан Асандж получи убежище в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинение в сексуално посегателство. Делото срещу него е прекратено.  Той отказа да напусне посолството, защото очакваше, че ще бъде екстрадиран в САЩ за разпит във връзка с дейността на „Уикилийкс“.

След като бе съобщено за ареста от шведската прокуратура обявиха, че обмислят възобновяване на разследването. „Изучаваме този въпрос и ще обявим нашето решение през деня“, уточни представител на шведската прокуратура. Адвокатката на жената, която твърди, че е била изнасилена, заяви, че тя и нейната клиентка са приветствали новината за ареста на Асандж в Лондон и обещаха да се опитат да възобновят юридическите действия по казуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *