АРЕСТУВАХА ПЕТИМА ОТ ПРЕСТЪПНА ГРУПА ЗА РЕКЕТ В ПЕРНИК

768x432 (7)

Бандата действала от 2016 година и изнудвала длъжници за суми от 200 до 52 000 лева

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за рекет, заплахи и нанасяне на телесни повреди на длъжници към кредитни институции в Перник и Радомир. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. В рамките на проведените действия са установени и задържани лидерът и четиримата участници в групата, действала на територията на двата града.

Акцията е реализирана под наблюдението на Специализирана прокуратура със съдействието на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Според събраните до момента данни по воденото разследване е установено, че групата е действала от януари 2016 г. Ръководителят М. Е. и участниците Л.С., М.М., П. Н. и К.П. изнудвали длъжници на суми от 200 до 52 000 лв. При най-малко забавяне на плащанията жертвите получавали закани, че ще бъдат пребити, колите им – запалени, а къщите им – взривени. Един от пострадалите бил заплашен с насочен в главата пистолет, че ако не плаща лихвите, ще бъде убит не само той, но и жена му и детето му. Силовите събирачи на дългове сами налагали допълнителни лихви заради просрочия, за да се облагодетелстват. Част от жертвите им са били малтретирани физически.

В хода на разследването са използвани СРС. Разпитани са множество свидетели, част от които са дали показания пред съдия.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на петимата участници в организирана престъпна група за рекет, заплахи и нанасяне на телесни повреди на длъжници към кредитни институции в Перник и Радомир. С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на петимата задържани е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *