АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ УЧЕНИ ПОДКРЕПИЛИ ДОГОВОРА МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И ГЪРЦИЯ

6421467

В позицията се признава, че и“в двете страни съществуват екстремисти и радикални елементи, които са срещу Договора“

Над 40 известни личности от Европа и САЩ подписаха открито писмо в подкрепа на Договора между Македония и Гърция за разрешаване на спора за името. Писмото е публикувано в днешния брой на британския вестник „Гардиън“. Под него са се подписали професори и учини от университетите в Лондон, Бъркли, Болоня, Ню Йорк, Варшава, Кеймбридж, както и членове на Европейския парламент. Според тях „договорът уважава достоинството и на двата народа и тяхното право на самоопределение и демонстрира волята на двете държави за мирно съжителство“.

„Този Договор ясно разграничава политическите, историческите и културните граници между класическата гръцка Македония и днешна, вече Северна Македония“, подчертават учените. Европейските и американските учени признават, че и „в двете страни съществуват екстремисти и радикални елементи, които са срещу Договора“.

„В тези критични времена, когато Европа е изправена пред десния национализъм и расизъм и опасността от ревизионистки прояви на Балканите и Европа, които разделят хората на „предатели“ и „патриоти“, днес е необходимо да бъдат подкрепени повече от всякога онези, които поемат риска за помирение. Ние подкрепяме този честен договор и призоваваме всички страни да изпълнят своята част от него“, се казва още в писмото, разпространено от „Гардиън“.

БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *