АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ СВАЛИЛИ ИРАНСКИ БЕЗПИЛОТЕН САМОЛЕТ

Дрон бгнес

Техеран твърди, че американците са свалили собствената си машина

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че кораб на американския флот е свалил ирански безпилотен самолет в Ормузкия пролив, информира АФП. “Дронът беше незабавно унищожен”, каза той, добавяйки, че разузнавателното устройство е било почти на 900 метра от американски кораб в Ормузкия пролив.

Според него дронът е представлявал заплаха за американския кораб. „Това е последното от многото провокативни и недружелюбни действия на Иран срещу съдове, плаващи в международни води. САЩ си запазва правото да защитава своите персонал, съоръжения и интереси“, коментира Доналд Тръмп. Тръмп призова и други страни да защитят по този начин своите кораби.

Абас Арагчи, иранският заместник външен министър коментира, че страната му не е губила никакви дронове в скоро време: „Притеснява ме, че корабът „Боксър“ може да е свалил свой собствен дрон погрешка“.

От Пентагона посочват, че са стреляли по неидентифициран дрон около 10:00 сутринта местно време, но по тяхна преценка той е бил ирански.

В края на юни иранските военни съобщиха за свален американски дрон Global Hawk, след като той наруши иранското въздушно пространство. В същото време Централното командване на американските въоръжени сили обяви, че безпилотният самолет е бил свален над Ормузкия проток в международно въздушно пространство.

Преди това американските власти наложиха строги санкции срещу ключови области на иранската икономика. Целта на Вашингтон е да „промени поведението” на Техеран. Съединените щати също обявиха Ислямската революционна гвардия (IRGC) за терористична организация. В отговор Иран обяви САЩ за “държава, спонсорираща тероризма”.

След това американският съветник по сигурността на президента Джон Болтън заяви, че САЩ изпращат самолетоносача „Линкълн” и бомбардировачи край бреговете на Иран. Според него по този начин Вашингтон изпраща “ясен и недвусмислен сигнал към иранския режим, че всяка атака срещу интересите на САЩ или на нашите съюзници ще бъде посрещната с безмилостна сила”.

В същото време американският президент Доналд Тръмп заяви, че се надява да избегне война с Иран. Иранският върховен лидер Хаменей също заяви, че Иран не възнамерява да води война със Съединените щати, но ще продължи да се противопоставя на Вашингтон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *