АМЕРИКАНСКИ БОМБАРДИРОВАЧИ С ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН ПОЛЕТ КРАЙ СЕВЕРНА КОРЕЯ

991-ratio-donald-trymp-oon

Тръмп: Иран и Северна Корея действат заедно

Американски бомбардировачи Бе-1Бе Лансър, придружени от изтребители, прелетяха съвсем близо до Северна Корея като демонстрация на сила, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс и БТА. Полетът е предприет с цел да се покаже възможността за военно противодействие на всяка заплаха, уточняват от Пентагона. Самолетите са навлезли на север от демилитаризираната зона между двете Кореи – американски самолети не бяха навлизали толкова далече от началото на XXI век.

За първи път през 21 век американски самолети прелитат на толкова близко разстояние от демилитаризираната зона, което подчертава колко сериозно възприемаме севернокорейското безотговорно поведение, заяви говорителката на Пентагона Дейна Уайт. Тя подчерта, че това е ясен сигнал, че президентът Доналд Тръмп разполага с множество военни варианти да се справи с всяка опасност.

По-рано през деня в Северна Корея беше регистрирано земетресение, което според китайски експерти би могло да е предизвикано от нов ядрен опит на севернокорейските военни. До момента обаче няма яснота какъв е произходът на труса.

Пред ООН във вторник Тръмп заяви, че ще унищожи напълно Северна Корея, ако САЩ бъдат принудени да защитават себе си и съюзниците си. В отговор лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обяви, че обмисля нови ядрени опити в отговор на заплахите на Тръмп.

Американският президент вчера направи ново изказване по повод действията на Северна Корея, като този път намеси в казуса и Иран. Той изрази съмнение по отношение на ефективността на международното споразумение за ядрената програма на Иран, след като Техеран проведе изпитания на новата балистична ракета „Хорамшахр“, предадоха информационните агенции. „Иран току-що изпита балистична ракета, която може да стигне до Израел. Освен това те работят със Северна Корея. Нямаме кой знае какво споразумение.“ – коментира Тръмп в Twitter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *