АМЕРИКАНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ПРЕДЛОЖИ ДА БЪДЕ ПОСРЕДНИК В СПОРА ЗА ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ

Trump putin reuters
Според американския президент руският му колега Владимир Путин вярва, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ

Посредничество при решаването на спора в Южнокитайско море. Това предложи американският президент Доналд Тръмп.  Това заяви той по време на срещата с виетнамския си колега в Ханой, предаде „Ройтерс“. По думите му, той е много добър посредник.

Спорът е между Китай и Виетнам. Президентът определи като проблемна позицията на Китай. В момента Тръмп е на обиколка в региона.

Кризата със Северна Корея е сред основните въпроси, които трябва да бъдат решени. Тръмп даде висока оценка на китайските усилия и се надява Русия също да се включи.

По-рано Тръмп обяви, че според него руският му колега Владимир Путин наистина вярва, че Русия не се е намесвала в президентските избори в САЩ. Но Тръмп също така вярва на американските разузнавателни агенции, които заключиха, че Русия наистина се е намесила, предаде AP. „Вярвам, че той е убеден, че Русия не се е намесвала в изборите“, каза Тръмп на пресконференция в Ханой днес. „Що се отнася до това дали аз го вярвам, аз съм с нашите агенции. Сега те са ръководени от свестни хора и аз много силно им вярвам“, подчерта американският президент.

Пред репортери в президентския самолет на път за Ханой вчера Тръмп каза, че пред него Путин отново категорично е отрекъл обвинението – този път по време на икономическата среща на върха в Дананг. „Всеки път, когато се видим, той ми го казва. Когато ми казва това, той наистина го вярва“, поясни днес Тръмп, като нарече обвинението „изкуствена бариера“, издигната от демократите.

На пресконференцията в Ханой Тръмп потвърди становището си, че е от ключово значение за САЩ да се разбира с Русия и като че ли намекна, че е време да се вдигнат санкциите, наложени от Конгреса на Русия в отговор на намесата й в изборите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *