„Алфа Рисърч“: Доверието към кабинета „Орешарски“ е под 20%

Охрана пред парламентаДоверието към правителството спада под критичните 20 на сто, а ножицата между позитивните и негативните оценки за развитието на страната се разтваря до три към едно (16:48%). Това показва новото редовно национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, направено през октомври.

Предишното проучване от месец септември бе показало рекордно ниско доверие за правителството на Орешарски, и то в началото на мандата му от 23%. Месец по-късно то продължава да се срива.

Надолу вървят и рейтингите на полицити, които доскоро са се ползвали със сравнително висока обществена подкрепа, като президент, главен прокурор, национален омбудсман. В една или друга степен те губят обществено доверие, повлечени от кризата в изпълнителната и законодателната власт, сочи анализът на „Алфа Рисърч“ на базата на получените данни.

Конституционният съд, чийто рейтинг се измерва за първи път от агенцията, започва с критичната и вероятно без аналог за подобна основополагаща институция подкрепа от 12%, отбелязват социолозите.

Основния извод, който прави „Алфа Рисърч“, е че българското общество поема по спиралата на институционален и политически срив.

Основен маркер за този извод е спадът на подкрепата към кабинета на БСП и ДПС под 20 на сто. Отрицателните оценки нарастват до 49%. В тях се отразява недоволството на различни социални групи, в които кабинетът, макар и по различни причини, губи одобрение.

След тримесечен период на стабилизиране на личния рейтинг на министър-председателя Пламен Орешарски на около 30 на сто, през октомври той бележи рязък спад надолу. В момента с 24% положителна и 48% отрицателна оценка премиерът има по-ниска популярност от своя предшественик Бойко Борисов в края на неговия мандат.

Извън протестите другият фактор, който влияе най-силно върху спада на доверието към правителството, според социолозите, е оценката за икономическото състояние на страната. Едва 16% го определят като положително, 48% – като отрицателно.

Като признак за слабост на правителството се оценява и бламирането му по въпроса за удължаването на мораториума за продажба на земя на граждани на ЕС. 30% от българите виждат в този вот принципна позиция, защитаваща интересите на българските граждани. 62% са на мнение, че позицията е безпринципна, водена от чисто партийни интереси, показва изследването.

Президентът Росен Плевнелиев губи шест пункта от личния си рейтинг и в момента позитивните оценки за дейността му се изравняват с отрицателните (29:29%). Най-негативно към него са настроени симпатизантите на БСП и „Атака“. Положително отношение към президента запазват привържениците на десните партии и ДПС.

От август, когато е измерена сериозната за длъжността „главен прокурор“ подкрепа от 35%, до октомври Сотир Цацаров губи почти 10% доверие, посочват от „Алфа Рисърч“. В резултат от този негативен тренд и при него, както и при президента, положителните и отрицателните оценки за дейността му се изравняват (26:26%).

Парламентът остава с критичните 11% доверие, измерени и преди месец, но трупа 10 пункта ново недоверие.

Източник: mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *