Акцията на Прокуратурата сложила началото на кризата в КТБ

ktbФинансовият срив на Корпоративна търговска банка е започнал в деня на акцията на Прокуратурата – 13 юни, когато полиция нахлу в сградата на бул. „Цар Борис III“, където са основните офиси на банкера Цветан Василев.

Мащабното теглене на пари от КТБ е започнало в същия ден – 13 юни. Само за седмица – от 13 до 20 юни (когато банката бе затворена и поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност)  – са били изтеглени 907.064 милиона лева, става ясно от прессъобщение на Българската народна банка за състоянието на банковата система към 30 юни 2014 г. Тази сума е 12.98% от размера на привлечените средства на банката към 13.06.2014 г.

Тогава официалното обяснение на прокуратурата по повод акцията хвърли твърде малко светлина за разследването. То гласеше:

„На 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд.

До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии.“

В същото време същия ден чрез медии бяха разпространени две версии с неназовани източници, но „близки до разследването“.

Чрез БНР излезе версията, че акцията била заради разследването за опит за убийство на Делян Пеевски, в рамките на което Цветан Василев се сочеше като поръчител.

Чрез агенция ПИК (единствената медия, за която Делян Пеевски даваше интервюта и становища) излезе друга версия – че акцията е свързана със сигнал на „Протестна мрежа“ в частта му, която се отнася до Цветан Василев.

Дни по-късно досъдебното производство за опита за убийство на Пеевски бе прекратено поради липса на доказателства. Не е ясно какво е развитието на разследването по сигнала на „Протестна мрежа“. Ефектът върху КТБ обаче беше изтеглянето на близо 1 милиард лева, което доведе до затварянето й.

Седмица след затварянето на КТБ бе ударена втора банка от Топ 5 за България – Първа инвестиционна.

Само за един ден, на 27 юни, в резултат на слухове от ПИБ бяха изтеглени 787.719 милиона лева (10.49% отлив спрямо 26 юни), сочат данните на БНБ.

Така кризата обхваща две кредитни институции, чиито активи възлизат общо на 16 721 177 000 лева и формират 19.28% от активите на банковата система в България.

Кризата се отразява и на други банки с български собственици, от които също има отлив на средства. Някои от тях губят между 10 и 20% от фирмените депозити и 5-10% от общо привлечените средства. Сред тях са Инвестбанк (-20%), Търговска банка (-17%), Интернешънъл асет банк (-14%).

Печеливши

Големият печеливш от кризата е УниКредит Булбанк, където се прехвърлят 560 млн. лева от изтеглените от други банки средства. Приток има и към Сосиете Женерал Експресбанк и банка „Алианц“. При фирмените депозити има ръст в Пиреос и Юробанк, която към края на юни вече влиза под №5 в първата група на петте най-големи банки в България.

Средства се насочени и към BNP Paribas и Alpha bank.

Кредити

Непосредствено преди банковата криза са били раздавани твърде щедро кредити и то главно на фирми, става ясно още от съобщението на БНБ.

За периода април – юни 2014 г. общият размер на брутните кредити (без тези за кредитни институции) е нараснал със 781 699 000 лева (1.3%) и е достигнал 59 606 986 000 лева. Почти половината от този растеж е постигнат през последния месец на разглеждания период. При условие, че не се отчита приноса на групата на КТБ, нарастването между април и юни би било наполовина – 377 585 хил. лв. (0.7%).

Корпоративните кредити се увеличават с 682 684 хил. лв. (1.8%) като повече от половината от този растеж (385 802 хил. лв.) се дължи на нарастване при КТБ и Креди Агрикол България, констатират от БНБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *