АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ТРЪМП НА ВОЙНА С НЯКОЙ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ АМЕРИКАНСКИ МЕДИИ

U.S. President-elect Donald Trump talks to members of the media at Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida, U.S., December 21, 2016. REUTERS/Carlos Barria

Репортери от Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, Политико, „Лос Анджелис таймс“ и „Бъз фийд“ не бяха допуснати в Белия дом, а самите медии бяха определени като „врагове на американците“

До брифинг, който по изключение беше организиран не в залата за пресконференции, а в кабинета на прессекретаря Шон Спайсър, не бяха допуснати представители на някой от най-големите медии в САЩ. Вчерашният брифинг на Спайсър, без камери, замени обичайните ежедневни брифинги, предавани по телевизията, в залата за пресконференции в Белия дом, отбелязва Ройтерс.

Като основание за недопускането до брифинга на репортери на Си Ен Ен, „Ню Йорк таймс“, Политико, „Лос Анджелис таймс“ и „Бъз фийд“, Спайсър изтъкна, че правителството е винаги отворено и достъпно за медиите, но нямало нужда „всичко да се прави пред камерите всеки ден“.

Не е необичайна практика за Белия дом, при различни правителства, да организира срещи с ограничен кръг от журналисти, но вчерашният брифинг първоначално беше обявен за отворен за всички акредитирани медии, отбелязва АФП. Американската агенция „Асошиейтед прес“ и списание „Тайм“ бойкотираха брифинга в знак на протест.

Асоциацията на кореспондентите, акредитирани в Белия дом, остро протестира срещу решението, а главният редактор на „Ню Йорк таймс“ Дийн Бекит изтъкна, че то е безпрецедентно. „Изразяваме решителен протест за това, че „Ню Йорк таймс“ и други медии не бяха допуснати /на брифинга/. Свободният достъп на медиите до правителството, чиято дейност е прозрачна, очевидно отговаря на ключовите национални интереси“, подчерта главният редактор, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. Си Ен Ен нарече действията на Белия дом „неприемливи“. „Явно така те отвръщат, когато съобщавате факти, които не им харесват. Независимо от това ние ще продължим да информираме“, посочва телевизията в изявление, цитирано от АП.

Преди броени дни в публикация в Туитър Доналд Тръмп, който нееднократно е критикувал медиите за тенденциозно отразяване, нарече някои от най-големите в Щатите „врагове на американците“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *