„Адвокати за промяна” предлагат Владислав Янев за председател на Софийската колегия

Владислав ЯневВладислав Янев е най-силната кандидатура за председател на Софийската адвокатска колегия на утрешното изборно събрание. Зад него застават асоциацията „Адвокати за промяна”, както и други структури, което го превръща в основен фаворит за поста.

Колегите му имат доверие, поради добрата му репутация в средите и досегашната му работа. Според тях , за да стане така желаната от обществото съдебна реформа, на ръководните позиции трябва да застанат хора-експерти, с опит и морал.

Според Янев и неговите колеги досега адвокатите не са имали възможност да участват пълноценно в работата на съдебната система и затова предлагат законопроект, който е част от цялостна промяна в тази сфера. Колегите му са категорични, че причините за несъвършенствата в този сектор се дължат на лошите правни закони, които пречат и за пълноценна защита на клиентите.

Акцент в новия законопроект проект са правата на адвокатите и активното им участие в реформите, като основният им довод е, че точно те винаги са на полеви условия и най-добре знаят несъвършенствата и какво трябва да се подобри. Част от предложенията са за регламентиране на задълженията на самите адвокати, както и нормите за реализация на гражданските права.

Във връзка с доклада на ЕС асоциацията на адвокати за промяна настояват да бъдат включени в работата по реформите на съдебната система. Нещо повече, те са категорични, че поне 10 от препоръките на ЕС могат да се изпълнят съвсем добре и без да се правят конституционни промени.

Адвокатската структура е категорична, че без тях няма как да се случи съдебната реформа. Проблемите с правната помощ е основен проблем, както и безконтролното им назначаване за съдебни защитници. Като проблем е и липсата на диалог между адвокатите и съдилищата и ако това не стане, са категорични, че реформа няма как да се случи.

Антикорупционната стратегия е част от програмата на кандидата за председател на САК Владислав Янев. Той открои още няколко приоритета в бъдещата си работа – създаване на реални условия за работа на адвокатите и по-добра защита на хората. „Адвокатите трябва да участваме активно в работата и по препоръките на доклада от ЕС, за да станем реална правова държава.”

Източник: bulgaria-news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *