Агенция на Цветан Василев забърква нов скандал, крие името на депутат от БСП

Цветан Василев и Марин РайковИнформационна агенция Blitz, контролирана от банкера Цветан Василев, собственик на ТВ7, се опитва да замеси служебния кабинет, назначен от президента Росен Плевнелиев в нов скандал.

„Никой не дава протоколите от чужбина на фирмата за паралелно преброяване SORA, а рузултатите от гласуването в Турция може да дадат 1 или 2 мандата на ДПС, което значи мнозинство заедно с БСП в новия парламент. 14 662 бюлетини в урните не съответстваха бюлетината образец, констатираха от SORA. Те не коментираха прецедента, пораждащ въпроса откъде са се появили в секциите тези нестандартни бюлетини.“ Според експерти, това искане на австрийската фирма е абсолютно неоснователно и противозаконно. Според изборния кодекс, SORA има право да получи секционните протоколи. Но няма право да получава грамите на Министерството на външните работи, с които пристигат протоколите на секционните комисии от чужбина. Австрийската фирма, доведена ва България от Сергей Станишев, получи за паралелно преброяване на гласовете, 250 000 евро. За тези пари SORA трябваше да прати свои наблюдатели в секциите в чужбина. Според специалисти , австрийците добре ще се облажат, защото просто взимат протоколите на Секционните комисии от Интернет, където те задължително се качват в Интернет, така че едва ли правят големи разходи за наблюдатели.

Данните от всеки протокол се въвеждали от двама независими оператори, които нямат връзка помежду си. ”Половината от протоколите с проблеми – около 1200, са били с непълна информация или некачествен номер, твърди Blitz, позовавайки се на австрийската фирма. Но не споменава, че протоколите се печатат в Демакс, печатницата на депутата от БСП Петър Кънев, близък приятел на Сергей Станишев.

”Към момента 250 протокола не са минал качествен контрол, а още 293 се обработват. Общо до момента са отчетени 10 878 протокола, а всички секции в страната са били 11 648. Резултатите от 227 избирателни секции в чужбина не са обслужени, а от РИК не ги дават”, твърдят още австрийците.

Голямо проблем било това, че няма яснота относно корекциите, които са въвеждани в протоколите. Никой не давал информация кой и как е правил промените.

Говорителят на ЦИК и проф. михаил Константинов предупредиха, че може да има разлика в протоколите на РИК преди да постъпят в ЦИК и след това, защото се поправят неволни математически грешки при смятането. Но те са незначителни. Обаче SORA получава първичните протоколи. Австрийците знаеха предварително за възможността да се получи разлика.

Към момента паралелното преброяване от 10 878 протокола показва следното: ГЕРБ 30,7%, БСП 27,2%, ДПС 11,4%, ”Атака” 7,4% и НФСБ 3,8%.

Констатирани са 8677 невалидни бюлетини. 14 662 бюлетини не съответствали бюлетината образец. 21105 бюлетини били със символи и знаци. В 40 секции над 10% от бюлетините не били правилни. В 31 секции бюлетините били белязани и невалидни, пише Blitz.

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев експонира себе си у нас и в чужбина като отявлен враг на президента Росен Плевнелиев и назначения от него кабинет. Това беше предизвикано от дългогодишната му ожесточена корпоративна война с бизнесмена Иво Прокопиев – той обвини Плевнелиев, че е съставил кабинета под диктовката на Иво Прокопиев.

Преди близо два месеца служебното правителство взе решение да въведе нови правила за управлението на парите на държавните фирми, депозирани в търговските банки – те няма да имат право да държат повече от 25% от средствата си в една банка. Според информация на Марин Райков -54% процента от парите на дружествата с мажоритарно държавно участие са концентрирани в Корпоративна търговска банка – по някои изчисления достигат до 1 милиард лева. Тези дни служебният кабинет трябваше да започне въвеждането на новите правила и изтеглянето на финансовия ресурс от някои банки.

Един коментар по “Агенция на Цветан Василев забърква нов скандал, крие името на депутат от БСП

  1. абе мама им дайба , ко е тва гласуване в чужбина , тои отишъл в на майка си путката и живее там от 5-10-15г , и ша ми гласува и ша определя съдбата тука в българия дет са мъчим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *