Авторът на боядисания паметник е избягал от комунизма през 1979 година

проф. Любомир ДалчевПрез септември 1979 г. проф. Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев, е във Виена за своя изложба, придружен от съпругата си Ана Далчева, също скулпторка, негова студентка.

По повод закриването на изложбата проф. Далчев обявява намерението си да дари на българската държава експозицията си и иска да емигрира със семейството си в САЩ. Въпреки даденото му обещание на българското правителство за десет годишен паспорт, лично пратено от Мирчо Спасов, такъв документ не му е доставен. Първите пет години прекарва в Кливланд, Охайо, Прави паметник на Дж. МакГахан в Лексингтон, смятан за освободител на България от Америка, проект за паметник на Джеси Оуенс, паметник на Свободата, и редица други проекти.

Две негови изложби с малка скулптура се разпродават за кратко време. Аукционната къща „Кристи“, базирана в Ню-Йорк, му предлага да го представя, но Далчев отказва поради липса на готови произведения. Далчев и съпругата му се местят в Сънивейл, в района на Сан Франциско. Въпреки напредналата си възраст той продължава да твори — прави уникален проект от червено дърво и бронз, увенчаващ входа на Сан Франциско откъм прочутия мост „Голден Гейт“. Умира в САЩ през 2002 година.Боядисаният паметник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *