АБВ С НОВ ЛИДЕР – КОНСТАНТИН ПРОДАНОВ СЕ ОБЯВИ ЗА РАДИКАЛНИ ПРОМЕНИ В ПАРТИЯТА

Konstantin Pordanov bgnes

Георги Първанов: Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона

На Втория си конгрес партия АБВ избра за свой нов председател Константин Проданов. В обръщението си към делегатите новоизбраният председател на АБВ заяви, че речта му може и да скандализира, но във всички случаи се надява да провокира. „И страната и светът са в процес на тектонични промени, които налагат промяна в начина, по който се прави политика и това налага АБВ да се промени и то да се промени „радикално“, каза той.

Проданов уточни, че радикализацията не означава популизъм и обещания на едро. По думите му силата на партията е в това, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят. „В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие“, категоричен е новоизбраният лидер.

Проданов отчете, че в организационно отношение е постигнато много и то трябва да бъде съхранено. Според него се налага търсене на нови форми на комуникация с хората. Тук, по думите му, трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и силно гражданско участие. „Единствено даване възможност на хората за пряко участие в изработването на политики, които ги засягат, а не спускането им „отгоре“ е начинът да ги мотивираме да участват“, заяви той.

АБВ не е партия, която подритва, низвергва, канибализира членовете си. При нас старите поне не ги разстрелват. Противопоставяния от вида млади – стари, трябва да ги загърбим. Всеки един ни е нужен, необходим и има с какво да допринесе, коментира той. По думите му, партията много сериозно трябва да обмисли електронни допитвания до членската маса и симпатизантите по всички важни въпроси.

По думите му през последните две години с някои от действията си АБВ била отблъснала част от симпатизантите. Аз мисля, че трябва много чистосърдечно да си признаем и да ги помолим да ни простят и да се върнат в името на общата цел – оцеляването и просперитета на България. Той изтъкна, че основната грешка, която са направили през тези две години било участието им във властта. Това легитимирало безобразието и безвремието на ГЕРБ. Проданов отхвърли възможността за явна или тайна коалиция с ГЕРБ и заяви, че е необходимо да се търси консолидация в лявото пространство. По думите му ГЕРБ са силни „на корупция, сервилност към външни интереси, към посредственост“. Новият лидер допълни, че изявлението му не трябва да се приема като заявка за вечна опозиция. По думите му всяка партия има за цел да бъде във властта, но това не трябва да е на всяка цена.

Същевременно досегашният лидер на партията Георги Първанов заяви: „Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пирона. Играл съм като централен нападател, беше време, когато давах всичко от себе си като плеймейкър. Ако новото ръководство сега ме иска, мога да играя като стопер в защита, във всички случаи съм готов за новия политически маратон, който ни чака.“

Пред делегатите Първанов обяви, че се оттегля от оперативната политика и няма да заема ръководни постове, но ще помага на АБВ. „След 25 години в политиката, мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха. Преди имаше тежки барикади, но се знаеше кой от коя страна на барикадата е. Днес е друго, барикадите са навсякъде – в парламента, в душата ни, сега ни атакуват с павета-думи, павета-компромати“, заяви той. Първанов каза, че най-много го е заболяло от спекулацията, че ще напусне АБВ: „Аз съм вградил сянката си в нашия проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех.“

„Влизаме в най-тежката предизборна кампания и си мисля, че най-важното е консолидацията около предлаганите от партията политики и около новото ръководство. Конгресът трябва да даде мандат на ръководството за активни преговори със сродни партии и на тази основа да се вземе решение за участието на предсрочните избори“, каза Първанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *