АБВ ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ С 6 ПАРТИИ ЗА ЕВРОВОТА – СТАВА „КОАЛИЦИЯЗА БЪЛГАРИЯ“

ABV abv

Партията на Румен Петков и Георги Първанов АБВ ще се регистрира за евровота като „Коалиция за България“, сформирана от седем партии. Днес бе опдипсано стратегическото споразумение за обединенито. Има повече от 25 номинации за водач на листата, но той все още не е ясен. Това обяви лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция.

Сред коалиционните партньори са Българска партия Либерали, Обединение Блок на труда Български лейбъристи, Политическо движение Социалдемократи, Движение за социален хуманизъм, ПП Възраждане на отечеството и ПП Българска левица. БСП е отказала да участва в преговорите за лявоцентристка коалиция по думите на Петков.

Интересното е, че името на коалицията се свързва в публичното пространство с БСП, а не с младата АБВ. „Коалиция за България“ бе името, което години наред използваха БСП и няколко по-малки партии в лявото пространство. Първанов спечели президентските избори през 2001 г. с тази коалиция, с нея и Сергей Станишев стана премиер на страната. Румен Петков и учредителите на АБВ бяха изключени от БСП пак по времето на „Коалиция за България“.

Името на водената от БСП лява коалиция бе сменено през 2014 г. по инициатива на тогавашния лидер Михаил Миков. Обединението бе преименувано на „БСП Лява България“. Корнелия Нинова пък промени коалицията на „БСП за България“.

Георги Първанов обясни по отношение на името на новата формация, че това е сантимент. Преди 20 години с господин Петков, аз като председател, той като координатор заедно с други партньори сме създавали една коалиция, която постави в основната си истински работещи ценности, както социални, така и национални. По думите му коалицията е била равнопоставена в истинския смисъл на думата.

„Коалиция за България“ се обедини около три основни цели – защита на националните интереси, сред които изравняване на доходите между тези на българските и европейските граждани, затвърждаване ролята на страната като регионален лидер на Балканите, както и правата на българите в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *